top
   
 
   Menu
 Home
 Nieuws
 Over D-sync'd
 Formatiedansen
 Shows
 Steun D-sync'd
 Contact
   
 
  Wat is formatiedansen ?


Formatiedansen is zowel sport, kunst als show. Acht dansparen die bewegen als één. Eén team dat kiest voor één thema, waarbij muziek en choreografie samensmelten. Dansers die intensief als team samenwerken en die verder komen door een ijzeren trainingsdiscipline. Eenmaal geboeid door formatiedansen, laat het je niet meer los.

Het formatiedansen is een vorm van stijdansen, alleen dan in teamverband. Een team van maximaal acht paren vormt al dansend de figuren op de dansvloer. Er zijn twee categorieën die internationaal aanvaard zijn, namelijk Standaard (Ballroom) en Latin American. De dansen in de categorie Standaard zijn Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep. Onder Latin American vallen Cha Cha Cha, Rumba, Samba, Paso Doble en Jive.

Formatiedansen is een jury- en demonstratiesport die ook geliefd is bij de niet danskenners. Dit komt vooral door de showelementen die worden toegevoegd aan het dansen, zoals lifts en spectaculaire formatiefiguren. De wereld van sport gecombineerd met glitter en glamour: chique ballroom- en latinjurken vol met Swarovski-stenen, mannen in strakke latin-outfit of juist in koket rokkostuum. Voeg daar een stijlvolle ambiance aan toe en het plaatje is compleet.

Choreografie en muziek
Elk team danst zijn ronde. Bij formatiewedstrijden duurt deze ronde maximaal 6 minuten, waarvan 4,5 minuten gereserveerd zijn voor het wedstrijdonderdeel en 1,5 minuut voor een introductie (opmars) en afsluiting (afmars). Bij de opmars en afsluiting mogen figuren uit andere dansstijlen worden gebruikt, zoals jazzdans, ballet of moderne dans. Hierin zijn ook showfiguren zoals lifts toegestaan die in het wedstrijdonderdeel niet mogen. De paren dansen niet alleen synchroon, maar vormen daarbij figuren op de dansvloer zoals lijnen, diagonalen en cirkels. Dit alles dus in een medley van ongeveer 6 minuten.
De muziek wordt samengesteld uit een medley van de verschillende dansen. Elke dans van de discipline moet minimaal één keer voorkomen in de ronde. Alle dansen moeten soepel in elkaar overlopen en het moet één geheel vormen.

Beoordeling formatiewedstrijden
Bij formatiewedstrijden zit de jury aan de voorkant van de vloer, bij voorkeur op de bovenste rij van de tribune. Zo hebben ze een goed overzicht over de figuren die er gedanst worden. De teams dansen richting de jury. De jury bestaat overwegend uit vijf, zeven of negen mensen.
Jurering van formatiedanswedstrijden gebeurt volgens onderstaande vier aandachtspunten:

Maat en ritmische uitvoering
Dansen de dansers in het door de dansen en choreografie vereiste ritme. Belangrijk hierbij is dat het karakter en de specifieke eigenschappen van een dans duidelijk herkenbaar zijn.

Uitvoering van de choreografie
De precisie van figuren, lijnen in de overgangen, gelijkmatige afstanden en gebruik dansvloer. Figuren die tijdens een verplaatsing over de vloer van vorm veranderen vormen de hoogste moeilijkheidsgraad.

Danstechnische prestatie
De kwaliteit van een beweging in een specifieke dans en het gemiddelde van de individuele danstechnische vaardigheden. Zowel voettechniek als houding zijn hierbij van belang. Hieronder vallen ook de uitvoering en moeilijkheidsgraad van round-about varianten en pirouettes.

Overgang tussen de dansen
Bij de wisseling van het ritme, het tempo en de figuren, moet doorlopend gedanst worden.
Niet beoordeeld worden muziek, aankleding en op- en afmars. Deze elementen vormen echter een voorwaarde voor een sterke interpretatie van de dansen en zijn een belangrijk onderdeel van het 'totaalplaatje'.

Kleding
Net als een individueel danspaar dragen de heren van een standaardteam een klassiek rokkostuum en de dames een mooie ballroomjurk. Bij de Latin teams wordt in sensuele Latin American-kleding gedanst. De kleding wordt zo goed mogelijk afgestemd op het thema van kür. Alle paren in een team dragen dezelfde kleding. Ook zorgen ze voor gelijke make-up en haarstijl.

Bron: Formatiedansen.nl

  Het laatste D-sync'd nieuws
D-Sync'd zoekt: jou!
Debuut D-sync'd: Goed voor brons op NK Formatie 2013!
Soms zit het mee, nu zit het tegen!
Coming up: Double V Dance Gala
   
 
   Agenda

Geen wedstrijden   Sociale media
Bekijk onze facebook-pagina en volg ons op twitter!